image/svg+xml
image/svg+xml

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Program Hakkında

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, kamu kurumları ile özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu muhasebe ve vergi uygulamaları alanında yetkin insan kaynağını karşılamaya yönelik olarak 2000 yılında kurulmuştur. Eğitim-öğretim faaliyetlerine 2000-2001 akademik yılında, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı Bartın Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Muhasebe” programı adıyla başlanmıştır. 2008 yılında Bartın Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, ilgili Meslek Yüksekokulu yeni kurulan üniversiteye devredilmiştir. 2009 yılında yapılan program güncellemesiyle birlikte, programın adı “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” olarak değiştirilmiş; 2012 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun yapısal düzenlemeleri çerçevesinde ise program, “Muhasebe ve Vergi” bölümüne bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır.

Program Eğitim Amacı

Öğrenci merkezli bir anlayışla, işletmelerin ve kamu kurumlarının muhasebe ve vergi alanlarında ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla; mevzuata hâkim, muhasebe süreçlerini etkin bir şekilde yönetebilen, finansal analiz yapabilen, vergi uygulamalarına yönelik bilgi ve beceriye sahip, teknolojiyi etkin kullanabilen, etik değerlere bağlı, girişimci ve yenilikçi meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Program Eğitim Hedefleri
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programının öğrenci merkezli yaklaşımla belirlediği eğitim hedefleri şunlardır:

1. Genel muhasebe, maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesine dair temel kavramları öğrenmek ve uygulayabilmek.
2. Vergi hukuku ve vergi uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak, vergi beyannamelerini düzenleyebilmek.
3. Finansal tabloları hazırlamak, analiz etmek ve yorumlayabilmek.
4. Muhasebe süreçlerini yürütmek için gerekli olan muhasebe yazılımlarını (Luca vb.) etkin bir şekilde kullanabilmek.
5. İşletme ve finansın temel ilkelerini kavrayarak, muhasebe süreçleri ile ilişkilendirebilmek.
6. Ekonomik gelişmeleri takip ederek, muhasebe ve vergi süreçleri üzerindeki etkilerini kavrayabilmek.
7. Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilmek, e-defter, e-fatura, e-arşiv gibi dijital muhasebe uygulamalarına hâkim olmak.
8. İşletme süreçlerinde kalite, iş etiği, iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olmak.
9. Mesleki bilgi ve becerilerini bağımsız olarak uygulayabilen, girişimci bireyler olmak

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Program Çıktıları

1. Muhasebe ve vergi hizmetlerini yerine getirmede mesleki ilkeler ile yasal mevzuata hakimdir ve denetim ve muhasebe standartlarını açıklar.
2. Finansal tabloları düzenler ve analiz eder.
3. Muhasebe ve vergi bilgilerini ekonomi, sosyoloji, hukuk gibi disiplinlerle ilişkilendirir.
4. Ticari bilgi, belge, defter ve bildirimler ile bunların elektronik ortamdaki uygulamaları konusundaki usul ve esasları açıklar.
5. Muhasebe ve vergi alanında ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
6. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
7. Muhasebe ve vergi alanı için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
8. Muhasebe ve Vergi alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
9. Muhasebe ve vergi alanında problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
10. Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
11. Muhasebe ve vergi alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
12. Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
13. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
14. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.


 
Kabul Şartları

Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı)  - TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanı ile alınmaktadır. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, sınavdan aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.

Mezuniyet Koşulları

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, zorunlu stajını yapmış, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

Alınacak Derece

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Muhasebe ve Vergi” alanında önlisans derecesi ile mezun olurlar. Bu bölümü bitiren öğrenciler önlisans diploması ve Meslek Elemanı unvanı almaya hak kazanırlar.

Üst Kademeye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İşletme, Girişimcilik, Ekonomi, Bankacılık, Finans, Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Finans, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi lisans programlarına geçebileceklerdir. Ayrıca mezun olan öğrenciler Anadolu Üniversitesi Açıköğretim lisans programlarına da DGS ile geçiş yapabilirler. Geçiş yapılabilecek programlar; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği olrak sıralanmaktadır.

İstihdam Olanakları

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı mezunları, kamu ve özel sektörde geniş bir istihdam yelpazesine sahiptir. Mezunlar, mali müşavirlik bürolarında, muhasebe departmanlarında, vergi dairelerinde, finans kuruluşlarında ve denetim firmalarında çalışabilirler. Ayrıca, şirketlerin muhasebe ve finans birimlerinde muhasebe elemanı, ön muhasebe personeli, bordro uzmanı veya vergi danışmanı gibi pozisyonlarda görev alabilirler. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile kamu kurumlarında da memur olarak istihdam edilme şansına sahiptirler. Kendi iş yerlerini açarak serbest muhasebecilik yapma imkanları da bulunmaktadır.

Sınav Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirmelerde çoklu değerlendirme yöntemleri kullanılmakta, derslerdeki başarı ise, üniversitenin bağıl değerlendirme sistemi uygulama esaslarına göre belirlenmektedir.


Bölüm Başkanı

Dr. Öğretim Üyesi Sezar KARACA

Kazanılan Derece ve Düzeyi

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Muhasebe ve Vergi” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar. Bu bölümü bitiren öğrenciler önlisans diploması ve Meslek Elemanı unvanı almaya hak kazanırlar.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için alınması gereken minimum AKTS 120’dir. Öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.

Öğretim Programının Yapısı

Örgün öğretim