image/svg+xml
image/svg+xml

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Bölüm Hakkında

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programının amacı çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren yerel, bölgesel, ulusal  işletmelerin ve kamu kurumlarının ihtiyaç duydukları bilgi, beceri  ve eğitim donanımına sahip Muhasebe Meslek Elemanını yetiştirmektir.

Bölümün Amacı

İşletmelerde Muhasebe fonksiyonlarını kavrayıp, muhasebe işlemlerinin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, iş hayatı içinde yer alan muhasebe ve vergi uygulamalarını, gereksinimlerini ve yeniliklerini kavrayabilecek, girişimci, analitik düşünme yeteneğine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Bölümün Hedefi

Türk Hukuk Sistemini ve işletmenin tabi olduğu ticarî mevzuatı tanıyan, ticari hayatta kullanılan belgeleri tanıyıp kullanabilen, sosyal güvenlik işlemlerini ve vergi hesaplamalarını yapan, muhasebe belgelerini, işleyip, beyanname düzenleyebilen, maliyet ve finans bilgilerini kavramış ve finansal tabloların analizini yapabilen, bilgisayar ortamında bu analizleri düzenleyen ve   yorumlayabilen, mesleki ve ticari alanda hesaplama işlemlerini yapabilen, uygulamada yer alan muhasebe programlarını bilgisayar ortamında öğrenip el becerisi ile kullanabilen ve sayısal verilerin elde edilmesi ve işlenmesi hakkında bilgi sahibi olan meslek elemanı yetiştirmektir.

Bölümün Kabul Şartları

Öğrenciler Yükseköğretime sınav ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, sınavdan aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler. Aynı zamanda Meslek Yüksekokullarına sınavsız olarak da yerleşebilmektedirler.

Mezuniyet Koşulları

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

Alınacak Derece

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” alanında önlisans derecesi ile mezun olurlar.

Üst Kademeye Geçiş

Mezunlar; büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, Mali   Müşavirlerin ve Yeminli Mali Müşavirlerin bürolarında ve bankaların yönetim ve organizasyon kadrolarında görev almaktadırlar. Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öçlme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi  tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçme olanaklarına sahiptirler.  Bunun yanı sıra dört yıllık eğitimi bir fakültede tamamlayarak diğer yasal zorunlulukları yerine getirenler, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği tarafından açılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde "Serbest  Muhasebeci Mali Müşavir" unvanını alarak, kendi işlerinin sahibi olma olanağına da sahiptirler.

Bölümün İstihdam Olanakları

Yüksekokulumuzun Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programında, öğrenciler mezun olup çalışma hayatına atıldıklarında ticari, ekonomik, kültürel bilgi ve tecrübelerinin yanında herhangi bir işletmenin genel muhasebe, endüstri muhasebesi ve bankalar muhasebesi gibi bölümlerinde üstlenebilecekleri görevleri başarabilecek ve kısa sürede uyum sağlayacak bilgilerle donatılmaktadır. Mezun olanlar gerek kamu sektöründe ve gerekse özel sektörün çeşitli birimlerinde çalışma olanağına sahiptirler. 

Sınav Değerlendirme

Ders geçme notu ara sınavın % 40'ı ile yarıyıl sonu sınavının % 60'ının ağırlıklı ortalaması olarak değerlendirilmektedir.

Bölüm Başkanı ve Bölüm Bologna Koordinatörü

Dr. Öğretim Üyesi Sezar KARACA

Kazanılan Derece ve Düzeyi

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” alanında önlisans derecesi ile mezun olurlar.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Öğretim Metodları

Sözlü anlatım, soru cevap, ödev, beyin fırtınası, uzaktan eğitim ve uygulamalı derslerle öğrenmedir.